Wykonanie
Łosoś bardzo często gości na moim
stole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z
makaronem pappardelle w
pistacjowym pesto oraz z
sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie
banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również
łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1 filet z
łososia (około 300 g)1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1 ząbek
czosnkusólpieprzSKŁADNIKI NA PESTO:50 g obranych
pistacji1 szklanka liści świeżej
bazylii3 łyżki
startego sera grana padano lub
parmezanu4 łyżki
oliwy z oliwekDODATKOWO:250 g
makaronu np. pappardelle3/4 szklanki
żurawiny ze słoikakilka łyżek gorącej
wodyWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C .Filet z
łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki
oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem
czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką
skórki cytrynowej,
solą i
pieprzem. Marynatę wylej na
łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz
łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz
rybę około 25-30 minut .Ugotuj
makaron wg zaleceń na opakowaniu.Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki
orzechów w potrawie.
Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej
wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos.Ugotowany gorący
makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz.Pokrój na porcje
łososia i ułóż na
makaronie. Polej
rybę przygotowanym wcześniej
sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem
cytryny. Smacznego!

