ßßß Cookit - przepis na Pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe

nazwa

Wykonanie

Obiad w 15 minut. Jeden z najprostszych, ale z drugiej strony też najlepszych sosów do makaronu. Cudowny aromat świeżej bazylii, do tego orzeszki i ser parmezan. W tradycyjnym pesto używamy orzeszków pinii, ja postanowiłam zamienić je na pistacje, które mają bardziej wyrazisty smak i piękny zielony kolor. Zrobiłam pesto bez dodatku czosnku, gdyż przyznam szczerze, że nigdy go do pesto nie dodaję, gdyż uważam że średnio pasuje i nie przepadam za jego posmakiem w tej potrawie. Jeśli macie ochotę jak najbardziej możecie dodać do tego pesto odrobinę czosnku. Jeśli chodzi o ser to musi być on dobrej jakości, najlepiej parmezan, warto również mieć dobrą oliwę z oliwek. Tradycyjne pesto przygotowujemy w moździerzu i takie wychodzi najlepsze jeśli chodzi o konsystencję, nie mniej zwykły blender też oczywiście się nadaję. Ja do swojego pesto dodałam wcześniej usmażonego łososia, nie jest to dodatek obowiązkowy, jednak obiad bez mięsa nie jest do końca obiadem dla mnie 😉
Składniki (na 2-3 porcje):
pęczek świeżej bazylii (doniczka)
ok 80-100 g pistacji (obranych, ale zważonych przed obraniem)
ok 50 g sera parmezan + do dekoracji
ok 4 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soli i pieprzu do smaku
dodatki: ulubiony makaron (ok 200 g)
np. usmażony/upieczony wcześniej łosoś
Przygotowanie:
Bazylię, obrane pistacje oraz pokrojony (albo najlepiej starty na tarce) parmezan wrzucamy do pojemnika blender/moździerza, dodajemy oliwę z oliwek i ucieramy na dość gładką pastę. Jeśli jest zbyt gęsta można zawsze dodać oliwy, nie mniej ja nie przepadam za zbyt dużą jej ilością. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody. Do gorącego makaronu wrzucamy pesto (i ew. łososia podzielonego na kawałeczki) i dokładnie mieszamy. Pesto połączy się z wodą z gotowania makaronu i powstanie sos. Danie podajemy posypane świeżym parmezanem oraz udekorowane bazylią.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/pesto-pistacjowe