Wykonanie
Prawie każdy z nas lubi pesto, jest to wyjątkowo popularna potrawa, aczkolwiek często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe pesto ze słoika. Zupełnie niepotrzebnie! Gdyż zrobienie domowego pesto zajmuje dosłownie kilka minut, a aromat świeżej
bazylii, który wypełni naszą kuchnie jest po prostu wspaniały!
Składniki:Kilka garści świeżej
bazylii (najlepiej prosto z krzaczka)ok 30 g
orzeszków pinii (1 opakowanie)ok 25 g
parmezanu (najlepiej kupić w kawałku, gdyż jest bardziej aromatyczny niż tarty)ok 60 ml
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Parmezan kroimy na drobniejsze kawałki, wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy, aż powstanie dość gęsta pasta. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Pesto można przygotować w malakserze, ale można je również zrobić w blenderze lub utrzeć wszystkie sładniki w moździerzu.Klasycznym dodatkiem do pesto jest
czosnek, ja go jednak nie używam, gdyż uważam, że jego intensywny aromat tłumi
bazylię, której smak powinien dominować.Najprostszym sposobem podania pesto jest oczywiście dodanie go do
makaronu.