Wykonanie
Zapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw!
Składniki:pół niedużej główki
kapusty1
marchewka3
ziemniaki1
cebulapół
pora1 puszka/karton krojonych
pomidorówsól,
pieprzprzyprawa do dań z
kapustykmineksiekana zielona
pietruszkasiekany
koperek1
liść laurowyziele angielskieolejwodaSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy:
cebulę i
ziemniaki w kostkę,
marchew i
pora w plasterki.2. W garnku rozgrzewamy
olej, dodajemy
marchew,
cebulę i
pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy
wodą (1 litr). Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy i
ziemniaki i gotujemy.3.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i
kapustę kroimy kostkę.4. Kiedy
ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną
kapustę i podlewamy
wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę
soli i
kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy
pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku
pieprzem,
solą,
przyprawą do dań z
kapusty, dorzucamy siekaną
zieleninkę:
pietruszkę i
koperek i chwilkę całość gotujemy.Smacznego!!!