Wykonanie
Dla przełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek.Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z
kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki
dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego
pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym
wiejskim masłem.
Składniki:2 l
woda0,5 kg
kapusta kiszona30 dkg
żeberka wieprzowe2
marchewki1
pietruszka½ mały
seler4
suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski)
Sól ,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kminek1
cebula pokrajana w kostkę20 dkg
boczek wędzony pokrojony w kostkę1
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę3
ziemniaki pokrojone w kostkę1 łyżka
olejuKapustę pokrajać, zalać częścią
wody. Dodać
grzyby pokrojone w paski razem z
wywarem,
kminek i gotować. W drugim garnku -
żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą
wodą, posolić, dodać
ziele angielskie,
liść laurowy i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane
żeberka, wyjąć z
wywaru, oddzielić
mięso od kości, pokrajać w kostkę i dodać do
kapusty.
Wywar przecedzić i zalać nim
kapustę.
Cebulę zeszklić na
oleju, dodać
boczek wędzony i na koniec
pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się
kapusty. W oddzielnym garnku ugotować
ziemniaki i ugotowane połączyć z
kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku -
pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę
maggi.PS. Najsmaczniejszy jest następnego dnia.