Wykonanie
Chciałabym przedstawić Wam moją wersję na prosty i tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Z
kiszonej kapusty, ale bez
cebuli i skwarków.
Składniki:0,5kg
kiszonej kapustyżeberka wieprzowe2-3 litry
wodyduża
marchewpietruszkaseler3
ziemniakisól,
pieprz4 ziarna
ziela angielskiego2
liście lauroweodrobina mielonego
kminkupół łyżeczki
majerankuW mniejszym garnku gotuje
żeberka około godziny.Następnie przekładam je do dużego garnka zalewam
wodą, dodaję
marchewkę,
pietruszkę,
seler oraz
ziele angielskie i
liście laurowe. Warzywa najczęściej wrzucam w całości dopiero pod koniec wyjmuję, kroję i ponownie dodaję do zupy. Po prostu łatwiej i szybciej je wtedy pokroić :)Po jakiś 20 minutach pokrojone
ziemniaki,
sól,
pieprz i
kminek. Gdy warzywa są miękkie dodaje
kiszoną kapustę, doprawiam
majerankiem i gotuję jeszcze przez 20-30minut (tak aby
kapusta była miękka).Gotowe.