Wykonanie
Zapraszam na
dżem z
cukinii według receptury mojej mamy.
Składniki:3 kg
cukinii3 - 4 łyżeczki kwasku
cytrynowego80 dag
cukru3 dowolne
galaretki (one nadadzą dżemowi kolorek)Sposób przygotowania:1.
Cukinię obrać, jeśli są duże pestki, to należy się ich pozbyć. Pokroić w kostkę, dodać kwasek
cytrynowy, wymieszać i zostawić na noc.2. Następnego dnia
cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż
cukinia się rozgotuje i rozpadnie.3. Dodać
cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia.4. Wsypać dowolne
galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący
dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.Smacznego!!!