Wykonanie
Właśnie skończyła robić kolejną porcję
dżemu a właściwie to musu z
cukinii. Ostatnio dostałam jej dużą ilość, zrobiłam już
ketchup i upiekłam ciasto
czekoladowe. Część zjedliśmy na bieżąco w daniach a z reszty zrobiłam właśnie
dżem. Dodałam
sok z cytryny i
galaretki cytrynowe. Całość wyszła naprawdę pyszna, idealna na kanapki, do placków czy naleśników, do gofrów. Można także wykorzystać taki
dżem do
musli czy owsianki lub innych deserów, smakuje wspaniale z
lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Dżem z
cukinii robimy już od lat, dodajemy tylko różne składniki, modyfikujemy co roku smaki.Zapraszam :-)Składniki:- 1,3 kg
cukinii - waga po obraniu ze skórki i usunięciu pestek- 2
cytryny- 300 g
cukru- 3
galaretki cytrynowe- 100 ml
wodyWykonanie:
Cukinię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka, wlewamy
wodę i zagotowujemy, musimy mieszać, aby
cukinia się nam nie przypaliła. Jak już się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy, aż będzie miękka. Ja ja zostawiłam na 40 minut, od czasu do czasu mieszałam. Następnie dodajemy
cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sok wyciśnięty z dwóch
cytryn i
galaretki cytrynowe - sam proszek. Ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 20 minut, mieszamy.Przygotowujemy sobie słoiczki i zakrętki - z porcji wyszło mi 5 takich mniejszych słoiczków jak na zdjęciu, zwiększamy gaz, aby
dżem był bardzo gorący, pamiętajcie, że musicie mieszać, bo teraz
dżem będzie bulgotał.Gorący
dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.Smacznego.