Wykonanie
Kto to słyszał o
dżemie z cukinii??Jak warzywo może być przetworzone na dżem?Nie wierzyła aż nie spróbowałam, a tak mi przypadło do gustu, że zaraz zrobiłam naleśniki z tym cudem ;)Przyznam się, że chyba bym się nie podjęła zrobienia go, bo utarcie ręczne 5kg
cukinii na tarce męczy ;PAle zawsze są roboty kuchenne, tarki elektryczne;) Cuda techniki pomocne nowoczesnej pani domu ;)Ja zrobiłam połowę porcji w wersji cytrynowej a połowę w pomarańczowej...
Składniki:5kg
cukinii startej na grubych oczkach4
galaretki cytrynowe lub
pomarańczowe1 kg
cukru5 łyżeczek kwasku
cytrynowegoaromat cytrynowy lub
pomarańczowyPrzygotowanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy
dżem będzie gęsty i jednolity dodać
cukier,
galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.Odstawiać do góry dnem.Słoiczki wystudzone sprawdzić czy się nie otwierają i zanieść do spiżarki.
Smacznego ;)