Wykonanie
Nietypowy, zaskakujący -
cytrynowy dżem z
cukinii. Zapewniam, że jest smaczny. Posiłkowałam się dwoma przepisami: klik i klik . Koniecznie spróbujcie przepis na
dżem z
cukinii.
2,5 - 3 kg obranej i wypestkowanej żółtej
cukiniipół szklanki
wodypół kg
cukrugalaretka cytrynowa2
cytrynyewentualnie : łyżeczka kwasku
cytrynowegoCukinię pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka z grubym dnem i dolać
wodę.Po około 40 minutach
cukinia powinna zmięknąć i wtedy zmiksować ją na gładko przy użyciu blendera.Dodać
cukier i
galaretkę, wymieszać.Z jednej
cytryny zetrzeć skórkę do garnka, a z dwóch wycisnąć sok i wymieszać zawartość garnka.Gotować całość jeszcze około godziny - jeśli nie będzie miało pożądanej przez Was konsystencji można dodać jeszcze jedną
galaretkę cytrynową i zagotować.Gorący
dżem nakładać do wyparzonych i suchych słoiczków.Po ostudzeniu pasteryzować przez 15 minut.