Wykonanie
Kolejny mój wpis poświęcam
cukini.. Bardzo lubię to warzywo ponieważ ma wiele zastosowań. Ma neutralny smak i można z jej udziałem zrobić bardzo wiele potraw. Dziś zrobiłam ją na słodko w aromacie
ananasowym. W rezultacie zastąpi
ananasa w cieście i deserze.
3 kg
cukini pokrojonej a plasterki lub kostkę2 łyżki kwasku
cytrynowego1,5 litra
wody1 aromat
ananasowy1 kg
cukruWykonanie:
Cukinię obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. W wodzie rozpuścić kwasek i zalać nią
cukinię, pozostawić na całą noc. Następnego dnia zlać
wodę zagotować z
cukrem i aromatem, dodać
cukinię i ponownie zagotować. Gorącą wkładać do słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Nie pasteryzować!Smacznego!