Wykonanie
Przy wysypie
cukinii jaki mam co roku często gęsto szukam przepisów na nowe wykorzystanie tego warzywka no i na poznanie nowych smaków. Tym razem znów skorzystałam z mądrości Morgany z bloga Spacerem przez Życie i zrobiłam
cukinię według jej przepisu . Znów strzał w dziesiątkę - jak dałam moim bliskim spróbować to nie wiedzieli co jedzą :D Było tylko " dobre , a co to za owoc?"- 3 kg
cukinii- 1 kg
cukru- 1 l.
wody- 3 łyżki kwasku
cytrynowego- 4
goźdźikiCukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałeczki.
Wodę zagotowujemy z
cukrem, kwaskiem i
goździkami. Kiedy wystygnie wrzucamy tam
cukinię i odstawiamy na min 12 g. Po tym czasie znów zagotowujemy, gotujemy jeszcze z 15 min i na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, które natychmiast po zakręceniu wieczek, odwracamy do góry dnem. Jeśli po 2 dniach nic się nie dzieje można wynieść do piwnicy lub spiżarni. U mnie z tej porcji wyszło 7 słoiczków 300ml.