Wykonanie
Podobny przepis już jest na blogu (KLIK), ale ta
cukinia była przygotowana w troszkę inny sposób. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Domowe
przetwory nr 7/2010.
Składniki:3 kg
cukinii1 kg
cukru1,5 litra
wody2 opakowania
cukru waniliowego4
goździki2 łyżeczki kwasku
cytrynowegoSposób wykonania:1.
Cukinie obieramy, kroimy w kostkę, jeśli jest to
cukinia wyrośnięta należy usunąć gniazda z pestkami.2.
Wodę zagotowujemy, dodajemy kwasek
cytrynowy i studzimy. Zalewamy
wodą cukinię i odstawiamy na dobę.3. Następnie
cukinię odcedzamy, do zalewy dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i
goździki. Zagotowujemy. Wkładamy
cukinię i gotujemy jeszcze 5-7 minut.4.
Cukinię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.5. Z podanych proporcji wyszło mi 10 słoiczków różnej wielkości.Smacznego!!!