Wykonanie
            Założyłam kilka słoików z 
dynią, teraz z przyjemnością zajadamy skarby jesieni.

2 kg dyni po obraniu1 l 
wody3 - 4 łyżeczki kwasku 
cytrynowego1 kg 
cukru4 łyżeczki 
cukru waniliowego10 
goździków0.5 łyżeczki mielonego 
cynamonuDynię obrać ze skórki, wyciąć część włóknistą z pestkami. Pokroić w 1,5 cm kostkę. 
Dynię zalać zimną 
wodą z kwaskiem, odstawić na noc do lodówki. Rano zalewę odlać (powinno być około 1 litra, ewentualny brak uzupełnić 
wodą) i zagotować z dodatkiem 
cukru, 
cukru waniliowego, 
goździków i 
cynamonu. Wrzucić 
dynię i gotować na małym ogniu do momentu, aż będzie szklista (około 30 min). 
Dynię nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą do 3/4 wysokości słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem.