ßßß Cookit - przepis na Domowa skórka cytrynowa kandyzowana

Domowa skórka cytrynowa kandyzowana

nazwa

Składniki

Wykonanie

Uwielbiam domowej roboty skórki są bardziej aromatyczne i miękkie nie to co kupne. Owszem można kupić świetne i ekologiczne, ale za 100 g trzeba zapłacić 10 zł :/. Dlatego też zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Można je przechowywać naprawdę długo na dole lodówki w zamkniętym słoiczku. Kiedyś zrobiłam zbyt dużą ilość skórki pomarańczowej i powiem szczerze, że używałam ją ok. roku czasu :). Miała taki sam smak i aromat jak zaraz po wykonaniu i nie zmarnował się ani gram.
Składniki :
2 cytryny (u mnie 14 szt.)
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka wody
Opis wykonania :
1. Cytrynę szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzamy wrzątkiem. Dzielimy na 4 części, delikatnie ściągamy skórkę. Skórki zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 10 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i studzimy. Następnie za pomocą noża wycinamy albedo czyli białą część. .
2. Ja dzielę skórki na połowę jedne kroje potem w drobna kostkę, a druga część kroję w poprzeczne paseczki . Jedne służą jako dodatek, drugie do dekoracji :). Oba rodzaje skórek wkładam do osobnych garnczków, na 2 cytryny zalewam jedną szklanką wody i zasypuje 1 szklanką cukru. Gotuje do uzyskania gęstego syropu, ok. 30 minut. Odcedzam i wkładam do słoika. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/domowa-skorka-cytrynowa-kandyzowana.html