ßßß Cookit - przepis na Kandyzowane rajskie jabłuszka.

Kandyzowane rajskie jabłuszka.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kandyzowane jabłuszka doskonale nadają się do dekoracji tortów, ciast, deserów. Same również są bardzo pyszne !
Potrzebne składniki:
1 , 5 kg rajskich jabłuszek,
cytryna,
1,5 szklanki wody,
1 kg cukru
Sposób wykonania:
Jabłuszka myjemy, osuszamy.
Każde nakłuwamy 2-3 razy. Zostawiamy ogonki.
Gotujemy 1,5 szklanki wody.
Dodajemy 1 kg cukru.
Wyduszamy sok z cytryny. Dodajemy do lukru.
Zagotowywujemy na bardzo małym ogniu.
Co jakiś czas mieszamy.
Jak się zacznie gotować to wrzucamy jabłuszka.
Gotujemy bardzo powoli ok. 10 min. aż się sklarują.
Delikatnie wyjmujemy.
Nakładamy do gorących słoików, zalewamy gorącym syropem z garnka.
Zakręcamy. Wyszło 5 słoiczków 0 , 33 l. Przykryć kocem, żeby się zawekowały
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/11/kandyzowane-rajskie-jabuszka.html