Wykonanie
Kandyzowane jabłuszka doskonale nadają się do dekoracji
tortów, ciast, deserów. Same również są bardzo pyszne !
Potrzebne składniki:1 , 5 kg rajskich jabłuszek,
cytryna,1,5 szklanki
wody,1 kg
cukruSposób wykonania:Jabłuszka myjemy, osuszamy.Każde nakłuwamy 2-3
razy. Zostawiamy ogonki.Gotujemy 1,5 szklanki
wody.Dodajemy 1 kg
cukru.Wyduszamy
sok z cytryny. Dodajemy do lukru.Zagotowywujemy na bardzo małym ogniu.Co jakiś czas mieszamy.Jak się zacznie gotować to wrzucamy jabłuszka.Gotujemy bardzo powoli ok. 10 min. aż się sklarują.Delikatnie wyjmujemy.Nakładamy do gorących słoików, zalewamy gorącym
syropem z garnka.Zakręcamy. Wyszło 5 słoiczków 0 , 33 l. Przykryć kocem, żeby się zawekowałySmacznego !