Wykonanie
Czarny bez to
owoc niedoceniony w kuchni. Niewiele jest produktów, które potrafią poprawić smak złej
herbaty,
wody i innych
napojów jak właśnie
syrop z kwiatów bzu czarnego. Oprócz poprawy smaku posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości flawonoidów, kwasów fenolowych i wielu innych posiada właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Działają moczopędnie i pomagają przy problemach z zatokami oraz przeziębieniem.Sezon na czarny bez trwa od połowy maja lecz dopiero teraz znalazłam czas na zebranie i wykonanie tego
syropu, który w zimie będzie jak znalazł do
herbatki. Przepis po raz kolejny zaczerpnęłam z książki " Słońce w słoikach".Należy pamiętać, aby zbierać kwiatostany w pełni rozwinięte, które wyglądają świeżo i ważne jest, aby zbierać kwiaty z krzaków rosnących z dala od ruchliwych dróg.
Składniki:30 dużych kwiatostanów lub więcej mniejszych,1 litr
wody,2
cytryny,2 kg
cukruPrzygotowanie:Kwiatostany umyć, pousuwać grubsze łodyżki.
Wodę przegotować, przestudzić. Kwiatostany zalać
wodą i dodać pokrojone
cytryny. Przykryć, obciążyć, aby były całkowicie zanurzone i zostawić na 2 dni. Następnie odcedzić. Do otrzymanego żółtawego płynu dosypywać stopniowo
cukier, cały czas ucierając. Gotowy
syrop przelać do czystych butelek i dokładnie zakręcić.