Wykonanie
Mniszek lekarski (zwany pospolicie
mleczem) to wieloletnia roślina z rodziny astrowatych. Jest on bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Niezastąpiony w leczeniu
kamicy nerkowej, anemii czy reumatyzmu. Z kwiatów mniszka można otrzymać napar, który jest pomocny w leczeniu nieżytów gardła, jamy ustnej i oskrzeli. Wiosna to czas kiedy mniszek lekarki kwitnie, na łąkach pojawia się bardzo dużo żółtych kwiatków i to właśnie z tych kwiatów przygotuję
miód, niezastąpiony w czasie przeziębień, który może w czasie zimy z powodzeniem zastąpić tradycyjny
miód pszczeli.
Składniki:- 1 szklanka
wody- 1 kg
cukru- 1
cytrynaPrzygotowanie:Zebrać kwiatki, rozsypać na około godzinę, aby pozbawić je owadów. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, gotować około 15-20 minut. Ostudzić. Przecisnąć przez ścierkę, zostawiając sam płyn. Ponownie zagotować z
cukrem. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Ostudzić. Ponownie zagotować, odparować nadmiar
wody -
miód ma być gęstawy, pod koniec gotowania wcisnąć
sok z cytryny. Gorący przelać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem do ostudzenia.