ßßß Cookit - przepis na Dżem z jabłek i cukinii

Dżem z jabłek i cukinii

nazwa

Wykonanie

Robiłam już dżem z cukinii, a tym razem jest dżem z cukinii i jabłek ..Przepis znaleziony tutaj.
5 kg cukinii
2 kg jabłek
1 kg cukru
1 cytryna
2 łyżki kwasku cytrynowego (dodawać stopniowo według własnego smaku)
Cukinie oczyścić z twardej skóry i miękkiego miąższu, jeżeli mamy młodą cukinie wystarczy umyć i odkroić końcówki. Następnie zetrzeć cukinie na tarce jarzynowej wrzucić do garnka i smażyć. W międzyczasie obrać jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić je w grubszą kostkę ok 1,5 cm i dodać do cukinii. Gdy cukinia częściowo się połączy dodać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Kiedy powoli zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i kwasku cytrynowego do smaku. Gotować aż masa stanie się gęsta i zacznie spadać nam z łyżki płatami lub sprawdzić wkładając na zmrożony spodek odrobinę dżemu i jak zastygnie przeciągnąć przez środek łyżką - jeśli nie zmieni swojej struktury to znaczy że jest gotowy. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Wyjąc z garnka i wyłożyć na ręcznik odwracając do góry dnem tak pozostawić przykryte do całkowitego wystudzenia.
Przepis dodaję do Akcji Przetwory 2011. Cukinia 2011
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/dzem-z-jabek-i-cukinii.html