Wykonanie
Robiłam już
dżem z
cukinii, a tym razem jest
dżem z
cukinii i
jabłek ..Przepis znaleziony tutaj.5 kg
cukinii2 kg
jabłek1 kg
cukru1
cytryna2 łyżki kwasku
cytrynowego (dodawać stopniowo według własnego smaku)
Cukinie oczyścić z twardej skóry i miękkiego miąższu, jeżeli mamy
młodą cukinie wystarczy umyć i odkroić końcówki. Następnie zetrzeć
cukinie na tarce jarzynowej wrzucić do garnka i smażyć. W międzyczasie obrać
jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić je w grubszą kostkę ok 1,5 cm i dodać do
cukinii. Gdy
cukinia częściowo się połączy dodać
cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Kiedy powoli zacznie gęstnieć dodać
sok z cytryny i kwasku
cytrynowego do smaku. Gotować aż masa stanie się gęsta i zacznie spadać nam z łyżki płatami lub sprawdzić wkładając na zmrożony spodek odrobinę
dżemu i jak zastygnie przeciągnąć przez środek łyżką - jeśli nie zmieni swojej struktury to znaczy że jest gotowy. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Wyjąc z garnka i wyłożyć na ręcznik odwracając do góry dnem tak pozostawić przykryte do całkowitego wystudzenia.Przepis dodaję do Akcji
Przetwory 2011.
Cukinia 2011