Wykonanie
U mnie ciąg dalszy
konfitur. Tym razem wpadłam na pomysł aby do
dżemu z
cukinii zamiast
pomarańczy wykorzystać
jabłka. Parę
razy widziałam gdzieś na jakiś blogach przepisy na
dżem z
jabłek i
cukinii i coś tam pewnie mi w głowie zostało ale ten przepis wymyśliłam sobie sama, biorąc za podstawę
dżem z
cukinii i
pomarańczy.
Dżem z
cukinii i
jabłek z nutą
agrestu- 3 kg
cukinii- 1 kg
jabłek- 1 kg
cukru- 2
galaretki agrestowe- 2 łyżeczki kwasku
cytrynowego- 3 łyżeczki
cynamonuCukinię obieramy, wypestkowujemy, kroimy w małe kawałeczki , zasypujemy
cukrem . Odstawiamy do momentu aż
cukinia puści cały sok. Wtedy wstawiamy na mały ogień i gotujemy . Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy, pokrojone
jabłka bez gniazd nasiennych. Sposób krojenia zależy od inwencji twórczej krojącego. Ja pokroiłam w małe kawałeczki. Nie obierałam
jabłek tylko dokładnie umyłam -
jabłka zrywane były ze "znajomego" drzewa także były ekologiczne. Gotujemy aż do wytworzenia takiej trochę pulpy
cukiniowo-
jabłkowej . Wtedy dodajemy
cynamon i zestawiamy z ognia do odparowania. Po mniej więcej 5-7 minutach wsypujemy
galaretkę i kwasek- mieszamy dokładnie aby
żelatyna z
galaretki się rozpuściła i przekładamy do słoików. Mi z podanej ilości wyszło
siedem 370g słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.