Wykonanie
Ostatnio kupiłam "
parówki z
cielęciną" nie "z
cielęciny". Przeczytałam skład i było tam całe 2,7 %
mięsa cielęcego.... stąd narodził się pomysł na nazwę dzisiejszego wyrobu.
Dżem z
rabarbarem, nie oznacza, że jest to
dżem stricte
rabarbarowy, chociaż w tym przypadku
rabarbar jest tu w znaczącej większości. Dodałam do niego po prostu trochę
jabłek i
soku z cytryny do smaku.
Dżem ten powstał, gdyż uwielbiam
rabarbar, czekam na niego cały rok i przez całą zimę wspominam z rozrzewnieniem placek z
rabarbarem. W tym roku pomyślałam, że
czemu nie zatrzymać tego smaku w słoiku i w zimowy wieczór rozkoszować się kwaśnym i orzeźwiającym smakiem
rabarbaru.I udało się :)
Składniki:2 kg
rabarbaru1 kg
jabłeksok z 1
cytrynyok.600 g
cukruRabarbar i
jabłka obrać i pokroić na kawałki, nie muszą być specjalnie równe ani małe, gdyż wszystko i tak się rozpadnie pod wpływem gotowania. Polać
sokiem z cytryny i zasypać
cukrem. Ja dałam 600 g
cukru, jednak jeśli ktoś lubi bardziej słodkie
przetwory, można dać go oczywiście więcej.Gotować w dużym garnku z grubym dnem aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Gorący
dżem wlać do umytych słoików i zakręcić przykrywkami przemytymi wcześniej
spirytusem. Zakręcone słoiki przewrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i poczekać do ostygnięcia. Dla pewności można też zapasteryzować.Podane składniki wystarczają na 5 typowych słoików
dżemu.