Wykonanie
Jest
cukinia, jest moc! A ja mam zamiar wykorzystać je na maksa. Zaczęłam od ulubionego dżemiku. Pierwsza partia już gotowa, jeszcze zrobię dwie, ewentualnie osiem.
Dżemu z
cukinii nigdy dość. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast,
ciastek, kanapek, naleśników i wyjadania łyżeczką.Składniki (na 3
dżemowe słoiki):-3-3,5kg
cukinii-3/4 szklanki
cukru-2
cytrynyCytryny szorujemy, ocieramy skórki i wyciskamy sok.
Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy
cukrem i podlewamy
sokiem z cytryny. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy
cukinia zmięknie, blendujemy ją, dodajemy sok otarty z
cytryn i smażymy na małym ogniu do momentu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję (najlepiej sprawdzić kładą odrobinę
dżemu na zimny talerzyk). Gorący
dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!