Wykonanie
Dzień dobry!Kiedyś nie lubiłam dyni, była dla mnie mdła, mączna, niesmaczna. Jednak na szczęście smak i preferencje smakowe się zmieniają i obecnie bardzo często sięgam po nią :-). W końcu jest jej tyle odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie! W ramach ostatniej wizyty u Jedyni zaopatrzyłam się w zapas dyń nie tylko do gotowania, ale również wybrałam dużą, 2 kilogramową na
dżem -
dynię bananową. Idealnie się sprawdziła, jej smak jest delikatny, nie jest mączna i idealnie komponuje się z
jabłkami. Będzie to idealne nadzienie do naleśników w zimowe poranki :-).
Składniki:1 kg dyni odmiany
Banana1 kg
jabłek (np. Ligol)ok. 500 g
cukrusok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ciągnący się miąższ, kroimy ją w drobną kostkę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy je w drobną kostkę. Skrapiamy je
sokiem z cytryny.Do całości dodajemy skórkę i
cukier, na początek ok. 250 g
cukru, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby puściły
soki. Następnie podduszamy całość, aż zarówno
dynia jak i
jabłko zaczynie się rozpadać. Całość blendujemy i odparowujemy jeśli jest taka potrzeba (najlepiej wyłożyć
dżem na zimny talerzyk lub po prostu schować odrobinę
dżemu do lodówki, aby się schłodził ukazując swoją konsystencję). Również dosładzamy, jeśli
dżem jest zbyt mało słodki.
Gotowy
dżem nakładamy do wyparzonych, czystych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro.
Smacznego!