ßßß

Składniki:70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka40 dag wątróbki drobiowej20 dag słoniny3 jajkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegokminekpół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz, imbir do smaku3 łyżki suszonej natki pietruszki2 cebule3 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek i g o tować do miękkości. Mię so wyciągnąć z wywaru (ale nie wylewać, bo si ę przyda).2. 15 dag słoniny pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek posie kać.3. Na patelni rozgrzać odrobinę ol eju. Zrumienić ce bulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut.4. Do pa telni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wi e przowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z goto wania wieprzowiny (ja dolałam za ma ło wywaru - ok pół szklanki, następnym razem dodam trochę więcej).6. Foremki (u mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec w 180 st C p rzez 50 m inut .Smacznego!!!Źródło: Pati197799