ßßß Cookit - przepis na Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny!
Składniki:
70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka
40 dag wątróbki drobiowej
20 dag słoniny
3 jajka
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kminek
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz, imbir do smaku
3 łyżki suszonej natki pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek i g o tować do miękkości. Mię so wyciągnąć z wywaru (ale nie wylewać, bo si ę przyda).
2. 15 dag słoniny pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek posie kać.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę ol eju. Zrumienić ce bulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut.
4. Do pa telni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.
5. Mięso wi e przowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z goto wania wieprzowiny (ja dolałam za ma ło wywaru - ok pół szklanki, następnym razem dodam trochę więcej).
6. Foremki (u mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec w 180 st C p rzez 50 m inut .
Smacznego!!!
Źródło: Pati197799
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/pasztet-wieprzowy.html