ßßß
Składniki:- 1/4 części mięsa wieprzowego (łopatka, boczek, karkówka) - u mnie około 20 dkg- 3/4 części wątróbki drobiowej - u mnie 1 kg- kawałek słoniny (w zależności od tego jak tłusty mamy boczek, u mnie jest dość chudy, więc dodaję słoninę) - na 1 część mięsa około 1/10 słoniny- 1 marchewka- 1 cebula- kawałek selera- 0,5 l bulionu warzywnego- czosnek- jajko- 1 bułka (najlepiej czerstwa)- sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, imbir mielony- kilka liści laurowych- kilka plasterków słoninyPrzygotowanie:W bulionie ugotować warzywa. Cebulę przyrumienić nad ogniem i dodać do wywaru. Mięso pokroić na większą kostkę i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z bulionem i warzywami. Wątróbkę oczyścić, podsmażyć chwilę na patelni bez soli, gdy warzywa i mięso z bulionu zmięknie dodać na chwilę wątróbkę.Całość zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w bulionie, wycisnąć i zmielić razem z mięsem. Dodać jajko. Całość wymieszać, w razie konieczności dodać kilka łyżek bulionu, aby pasztet nie był za suchy. Przyprawić czosnkiem, solą, pieprze, rozmarynem, gałką i imbirem. Przełożyć do foremki, wierzch wyłożyć słoninką i liśćmi laurowymi. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
