ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z zacierkami

Kartoflanka z zacierkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 400 gramów
bulion 3 kostek
ziele angielskie 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
słonina 50 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
natka pietruszki 0,5 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki pokroić w kostkę. Wlać do garnka 2 litry wody, dodać kostki rosołowe, ziemniaki liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu. Gotować na małym ogniu 30 minut.
Zacierki: wymieszać mąke z jajkiem oraz szczyptą soli i zagnieść twarde ciasto. Skubać małe kawałeczki ciasta i wrzucać na gotujacą się zupę. Jeszcze 5 minut gotować.
Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Pokrojoną w kostkę słoninę zesmażyć na patelni, dodać cebulę razem z czosnkiem, zrumienić i wrzucić do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11453/Kartoflanka-z-zacierkami