ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoziele angielskie 3 ziarnaliść laurowy 1 sztukziemniaki 6 sztukwłoszczyzna 1 sztukbulion wołowy 2 kostekczosnek 2 ząbkicebula 1 sztukolej 1 łyżek stołowychkoperek 2 łyżek stołowychmąka 0,75 szklanekjajka 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Do garnka włożyć oczyszczone pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczona drobno pokrojona włoszczyznę, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość zalać 6 szklankami wody i gotować 25 minut.Zacierki: z przesianej mąki, jajka, szczypty soli oraz odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Odrywać od niego małe kawałki i w palcach toczyć jak najmniejsze kluseczki (można tez pod mrozić ciasto w zamrażalniku i zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać kostki bulionowe, wsypać zacierki i gotować jeszcze 5 minut. Jeśli zupa będzie podawana później, to zacierki ugotować tuż przed podaniem, żeby za bardzo nie rozmiękły.Oczyszczoną, posiekana cebule oraz czosnek lekko zrumienić na oleju i przełożyć do zupy. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: