Wykonanie
I przyszedł czas na sezon
dyniowy.
Pora więc, aby tradycyjne placki ziemniaczane zamienić na wytrawne placuszki
dyniowe.
Dynia ma delikatnie słodki mdły smak, więc podczas przygotowywania placuszków w wersji wytrawnej trzeba pamiętać o ich solidnym przyprawieniu. Dodatek smażonej
cebulki,
czosnek oraz szczypta
imbiru nadadzą placuszkom wyrazistości. Dodatkowo trzeba stwierdzić, że kolor tych placuszków jest niesamowity.
Składniki:- 0 , 5 kg dyni- 2
jajka- 3/4 szklanki
mąki- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- łyżeczka pokrojonej
natki pietruszki-
sól,
pieprz, starty
imbir do smakuPrzygotowanie:
Dynię obrać, oddzielić pestki, zetrzeć na tartce do jarzyn. Wbić
jajka, wcisnąć
czosnek, dodać pokrojoną drobno i usmażoną
cebulę, wsypać
mąkę i dobrze doprawić
przyprawami oraz
pietruszką. Wmieszać do otrzymania dość gęstej konsystencji. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron na piękny złoty kolor. Można podawać bez dodatków. U mnie obok placuszków gościła
sałatka z ugotowanego
ziemniaka i
ogórka w
jogurcie naturalnym.