ßßß
Składniki:Na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej wody1 jajko2-3 łyżki olejusólNa farsz:25-30 dag białego sera1 szklanka kaszy jaglanej5 niedużych ugotowanych ziemniaków1 cebulasól, pieprzSposób przygotowania:1. Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku (wody powinno być mniej więcej 3 szklanki). Gotujemy aż kasza będzie miękka. Studzimy.2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na małej ilości oleju na patelni. W misce mieszamy biały ser, kaszę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, Zrumienioną cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.3. Ze składników podanych powyżej zagniatamy ciasto (możemy też zrobić ciasto na swój ulubiony pomysł). Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy farsz, zlepiamy.4. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i wyciągamy łyżką cedzakową kiedy zaczną się gotować.5. Podajemy wedle upodobań - osobiście lubię polane topionym masełkiem.
Smacznego :)