ßßß Cookit - przepis na Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami

Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Dania Główne, Makarony, Przepisy, Ryby i owoce morza
Październik 16, 2015 Październik 16, 2015 Październik 16, 2015 10:57 napisane przez Miss Berry
Przepis na makaron penne z łososiem, szpinakiem i szparagami. Bardzo smaczne danie idealne na obiad lub kolację. Rozpływający się w ustach łosoś z odrobiną czosnku i masła w połączeniu z makaronem penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i zielonymi szparagi to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!
Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
W sumie: 35 minut
Porcje: 4
Składniki
250 g makaronu penne
300 g filetu z łososia
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
150 ml śmietanki kremówki
100 g świeżego szpinaku
1 pęk zielonych szparagów
30 g sera grana padano lub parmezanu
świeża bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z łososia umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, wycisnąć jeden ząbek czosnku i obłożyć 2 łyżkami masła.
Piec w 180 C przez 20-25 minut.
Szparagi pokroić na kawałki odłamując wcześniej zdrewniałe końce.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Dodać 2 garści świeżego szpinaku, zielone szparagi, śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
Dodać starty ser grana padano lub parmezan i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron penne polać sosem szpinakowym ze szparagami, dodać upieczonego łososia i posypać posiekaną bazylią. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 448 kcal Tłuszcze: 28,3 g Węglowodany: 25,7 g Błonnik: 3,68 g Białko: 24,8 g
3 . 4.3177
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułach
Szukaj
O mnie
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Newsletter
Przepisy
Pinterest
Najnowsze komentarze
Do pobrania
Pobierz darmowe etykiety na przyprawy do wydrukowania
Źródło:http://missberry.pl/penne-z-lososiem-szpinakiem-i-szparagami