Wykonanie
Potrawę nazwałam paluszki z
dorsza, ale według tego przepisu można usmażyć całe
filety z białej ryby. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż zmieniają się one w zależności od ilości osób chętnych na
rybkę :)Składniki:
filety z dorszamąkajajkobułka tartanatka koperkusólmasłooliwaRybę pokroić w grube paski, posolić.
Koperek posiekać i zmieszać z
bułką tartą w której będzie panierowana
ryba.
Dorsza obtoczyć w
mące, strzepnąć nadmiar
mąki, namoczyć w
jajku i obtoczyć w przyprawionej
koperkiem bułce tartej.Na patelni rozgrzać
oliwę położyć paluszki z
ryby, smażyć na średnim ogniu 3 min. Obrócić, dodać kawałki
masła, lekko zwiększyć ogień, smażyć kolejne 3 min.Zdjąć z patelni i podawać z frytkami,
ziemniakami z
wody,
ryżem,... i ulubioną surówką.Moja ulubiona surówka do
ryby to Colesław .Smacznego :)