ßßß Cookit - przepis na Paluszki z dorsza

Paluszki z dorsza

nazwa

Wykonanie

Potrawę nazwałam paluszki z dorsza, ale według tego przepisu można usmażyć całe filety z białej ryby. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż zmieniają się one w zależności od ilości osób chętnych na rybkę :)
Składniki:
filety z dorsza
mąka
jajko
bułka tarta
natka koperku
sól
masło
oliwa
Rybę pokroić w grube paski, posolić. Koperek posiekać i zmieszać z bułką tartą w której będzie panierowana ryba. Dorsza obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar mąki, namoczyć w jajku i obtoczyć w przyprawionej koperkiem bułce tartej.
Na patelni rozgrzać oliwę położyć paluszki z ryby, smażyć na średnim ogniu 3 min. Obrócić, dodać kawałki masła, lekko zwiększyć ogień, smażyć kolejne 3 min.
Zdjąć z patelni i podawać z frytkami, ziemniakami z wody,ryżem,... i ulubioną surówką.
Moja ulubiona surówka do ryby to Colesław .
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/01/paluszki-z-dorsza.html