Wykonanie
Prosta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową.Składniki na kuleczki :ok 40 dag
filetu z dorsza ( 2 płaty )2
jajkapół
cytrynybułka tartaoliwa do smażeniaodrobina
soli i
pieprzPrzygotowanie :Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2
jajka, bardzo drobno posiekaną
cebulę, otartą skórkę z połowy
cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki
bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze
bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w
bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim
oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki.Składniki na sos :200 ml
śmietany 18%2 łyżki
masła50 ml
bulionupół pęczka
koperkułyżka
mąkisól i
pieprzPrzygotowanie :Na rozgrzanym
maśle podsmażam
mąkę, dodaję
bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję
koperek i
śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam
solą i
pieprzem.