Wykonanie
Pasztet
rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno
rybą. Pasztet podaję z
pieczywem i dodatkiem
sosu chrzanowego lub
cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la
ryba faszerowana.
Składniki:1,5 kg
ryby morskiej (
mintaj,
dorsz)2 duże
marchewki2 duże
pietruszki1/4 bulwy
selera1 duża
cebula100 g
masła2
jajka eko3/4 szklanki
płatków jaglanych lub
bułki tartejsól,
pieprz do smaku
wywar do parzenia
ryby : 6 szklanek
wody, 1 mała
cebula, 4
liście laurowe, 5 ziarenek
ziela angielskiego, 5 ziarenek
czarnego pieprzu, 2 łyżki
soku z cytryny, kilka gałązek
koperku,
sól do smakuPrzygotowanie:Składniki na
wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, a następnie posolić do smaku.Przecedzić
wywar przez sito, czysty
wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.W garnku z gorącym
wywarem układać po kilka kawałków
ryby. J eśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić.
Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć ok. 8-10 minut.Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać
rybę na sito, do odsączenia i wystudzenia.Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z
masłem, przyprawić
solą i
pieprzem.Wystudzoną
rybę i warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Do zmielonych produktów dodać
jajka i
płatki jaglane.Masę
pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić
solą i
pieprzem.Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą.Masę
pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować
olejem i posypać ziarenkami
kolorowego pieprzu.Pasztet piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż jego wierzch się lekko zrumieni.Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić pasztet w foremce, aż wystygnie.Smacznego