ßßß Cookit - przepis na Pasztet rybny

Pasztet rybny

nazwa

Wykonanie

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana.
Składniki:
1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
1/4 bulwy selera
1 duża cebula
100 g masła
2 jajka eko
3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej
sól, pieprz do smaku
wywar do parzenia ryby : 6 szklanek wody, 1 mała cebula, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, kilka gałązek koperku, sól do smaku
Przygotowanie:
Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, a następnie posolić do smaku.
Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.
W garnku z gorącym wywarem układać po kilka kawałków ryby. J eśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić.
Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć ok. 8-10 minut.
Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać rybę na sito, do odsączenia i wystudzenia.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem.
Wystudzoną rybę i warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane.
Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego pieprzu.
Pasztet piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż jego wierzch się lekko zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić pasztet w foremce, aż wystygnie.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/12/pasztet-rybny.html