Wykonanie
Rybę przyrządzaną w podobny sposób
jadłam u mojej siostry. Robi się ją bajecznie prosto, można prawie dowolnie bawić się proporcjami warzyw i gatunkami ryb (ja najczęściej robię
dorsza lub
mintaja), a co najważniejsze- naprawdę bardzo fajnie smakuje. Nawet moja mama, która generalnie za
rybami nie przepada stwierdziła, że
Ryba z warzywami jest całkiem zjadliwa.Składniki:400g filetów z
morskiej ryby (
dorsza lub
mintaja)3 średnie
marchewki1
pietruszkaKawałek
seleraSól ziołowaPieprz cytrynowyOlejŁyżka
masłaWykonanie:Jeżeli
ryba jest zamrożona, to wyjmujemy ją z folii, i wkładamy w głębokim talerzu lub innym pojemniku do lodówki. Jak
ryba odmarznie, to zlewamy
wodę a filety możemy delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na grubej, jarzynowej tarce.Na patelnię wlewamy odrobinę
oleju, kładziemy filety, które doprawiamy
solą ziołową i
pieprzem cytrynowym, na rybie kładziemy wiórki zrobione z
masła i wszystko dokładnie zakrywamy startymi warzywami. Posypujemy odrobiną
soli ziołowej i smażymy pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 20 minut. Podajemy z
ryżem.