Wykonanie
Dzisiaj poszłam na zakupy spożywcze bardzo głodna, ale stało się coś
dziwnego. Zawsze w takich momentach mam ochotę na coś słodkiego, duuużo
słodyczy..a dzisiaj chciałam coś zdrowego. Nałapałam więc dużo
warzyw i owoców. Teraz czas na gotowanie :)Z racji, że jest piątek, a ja idę na 12 do pracy, zrobiłam szybkie i bezmięsne danie.
Curry z warzywami i
ryżem to idealna propozycja na pyszny i zdrowy obiad, zwłaszcza dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.Przyznam, że ja jestem mięsożerna i chętnie bym dorzuciła tam jakiegoś
kurczaka, ale w wersji wege też jest ekstra.

Potrzebujemy:1 małego
kalafiora1 dużą
marchewkę1 szklankę
fasolki szparagowej (u mnie mrożona)400 ml
mleczka kokosowego2 łyżki
oleju ryżowego lub roślinnego
sól do smaku1 mała biała
papryka (można użyć w innym kolorzekilka kropli
soku z cytryny1 łyżeczkę
cukruprzyprawy: duża szczypta
kardamonu i
ostrej papryki, mała szczypta
cynamonu, 1/2 łyżeczki
imbiru i
kolendry, 1 łyżeczka
kurkumyryżKalafiora dzielimy na różyczki.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
Paprykę kroimy z dużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy
olej, podsmażamy przez minutę
kalafiora z
marchewką. Dodajemy
fasolkę i
paprykę, wsypujemy
przyprawy, mieszamy. Wlewamy
mleczko kokosowe, dodajemy
sól do smaku i
cukier. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy
sok z cytryny do smaku.Podajemy z
ryżem.Smacznego :)
