ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często korzystam z przepisów z Kwestii Smaku, a wszystko dlatego, że na tej stronie jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Kolejną perełką jaką tam znalazłam jest kurczak pieczony w całości.
Jak uparłam się żeby kupić tego kurczaka, M. tylko mówił "taa już widzę jak go upieczesz, pewnie mnóstwo roboty przy tym będzie". Okazało się, że zrobienie pysznego, soczystego kurczaka z chrupiącą skórką wcale nie jest takie trudne:)
Powiem Wam, że ostatnio gotuję jak szalona, tylko brakuje mi potem czasu na wstawienie tego na bloga :)
Potrzebujemy:
kurczaka o wadze 2 kg
Do natarcia kurczaka:
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka słodkiej papryki (u mnie ostra)
30 g roztopionego masła
Do nadzienia:
1/2 cytryny
1/2 cebuli
gałązka natki pietruszki i gałązka rozmarynu i tymianku
Dodatki:
2 czerwone papryki
6 młodych ziemniaków (u mnie nie młode ziemniaki, ale ziemniaki w mundurkach) ugotowanych w osolonej wodzie
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
Zaczynamy: Kurczaka przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki żeby nabrał temperatury pokojowej.
Przygotowujemy formę żaroodporną, na dnie układamy metalową kratkę lub konstruujemy taką kratkę z obranej marchewki (marchewka jest fajnym pomysłem, bo można ją potem zjeść;)
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Kurczaka smarujemy solą, pieprzem, estragonem i słodką papryką.
Do środka wkładamy ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką i cebulę, natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn.
Nogi kurczaka wiążemy nitką i polewamy całość roztopionym masłem (rozsmarowujemy je).
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym na naszej kratce na jednym boku i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie przekładamy go na drugi bok, pieczemy kolejne 25 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, wylewamy wytopiony tłuszcz, przekładamy kurczaka "na plecki" i pieczemy przez kolejne 55 minut.
Pieczemy cały czas bez przykrycia!
Na pół godziny przed końcem pieczenia do kurczaka dokładamy pokrojoną na 4 części paprykę i ziemniaki wcześniej doprawione solą, pieprzem, oregano i wymieszane z oliwą z oliwek.
Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i po 15 minutach możemy go kroić. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/10/idealnie-upieczony-kurczak.html