ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO BASKIJSKU

KURCZAK PO BASKIJSKU

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj danie, w którym wykorzystacie dwie psianki – paprykę i pomidory. Jest to przepis Elisabeth Dudy z książki Europa w kuchni pod redakcją Joanny Pawełczak. Baskowie zamieszkują pogranicze Francji i Hiszpanii.
Składniki na 4 osoby:
4 ćwiartki z kurczaka
2 zielone papryki
1 czerwona papryka
8 podłużnych pomidorów
1/2 łyżeczki tymianku
liść laurowy
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka estragonu
kilka ziaren pieprzu
4 małe cebule
oliwa z oliwek do smażenia
sól do smaku
1. Paprykę oczyścić z nasion nasiennych i pokroić w kostkę (w przepisie były paski). Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w krążki.
2. Kurczaka podsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do garnka o szerokim dnie (może być rzymski). Można też smażyć kurczaka w wysokiej patelni (rondlu) i później go w niej dusić z warzywami.
3. Rozgrzać oliwę na patelni podsmażyć na niej cebulę. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Następnie podsmażyć paprykę i pomidory i również przełożyć do garnka. Gdyby płynu było za mało można dolać nieco wody. Kawałki kurczaka powinny być zanurzone do 3/4.
4. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 45 minut. Podawać z ryżem lub makaronem.
A jak Wam idzie psiankowanie? 😉
Źródło:http://mopswkuchni.net/2015/08/13/kurczak-po-baskijsku