ßßß Cookit - przepis na Kurcze pieczone czyli idealnie upieczony kurczak

Kurcze pieczone czyli idealnie upieczony kurczak

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 15 minut
Czas gotowania Passive Time
2 godziny 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 15 minut
Czas gotowania Passive Time
2 godziny 2 godziny
Kurcze pieczone czyli idealnie upieczony kurczak
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 15 minut
Czas gotowania Passive Time
2 godziny 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 15 minut
Czas gotowania Passive Time
2 godziny 2 godziny
Składniki
Kurczak
1,5 kg kurczaka(około)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego estragonu(opcjonalnie)
75 g masła roztopionego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 szt. cytryny
1 szt. cebuli
1 gałązka tymianku(opcjonalnie)
1 gałązka rozmarynu(opcjonalnie)
Pieczone warzywa (opcjonalnie)
2 szt. papryki
10 szt. pieczarek
5 szt. ziemniaków(lekko podgotowanych)
5 szt. marchewek
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Kurczaka najlepiej dzień przed pieczeniem natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki (na minimum 2 godziny).
W dniu pieczenia kurczaka wyjąć z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę lub użyć gotowej formy z kratką. Innym rozwiązaniem jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych marchewek i na nich ułożyć kurczaka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka posypać czerwoną papryką i estragonem. Do środka włożyć ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz cebulę oraz gałązki przypraw jeśli używamy. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość posmarować (np pędzelkiem) połową roztopionego masła.
Kurczaka położyć na brzuch na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić kurczaka na bok, posmarować delikatnie masłem i piec przez następne 25 minut podobnie z drugim bokiem. Wyjąć naczynie z kurczakiem, wylać wytopiony tłuszcz. Ułożyć z powrotem kurczaka na kratce w naczyniu tym razem piersiami do góry i posmarować pozostałym masłem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut. Kurczaka pieczemy bez przykrycia. Co jakiś czas kurczaka można smarować masłem lub wytopionym tłuszczem. Zapobiega to wysychaniu mięsa.
Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, uprzednio doprawione solą i pieprzem. Przed włożeniem warzyw można zlać z naczynia wytopiony z kurczaka tłuszcz (cały lub połowę). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 -20 minut przed podaniem.
Kurczaka podawać na sałacie z pieczonymi warzywami.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/kurcze-pieczone-czyli-idealnie-upieczony-kurczak