ßßß
Przepis pochodzi z Moich WypiekówPotrzebujemy:3 białka1 i 3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wodywafelki do lodów (około 12ście sztuk)ewentualnie ekstrakt np. waniliowy i kolorową posypkęMożna je zrobić również w polewie czekoladowej:)Do metalowej miski wlewamy wodę, białka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy przez minutę. Resztą miksujemy w kąpieli parowej - do garnka wlewamy wodę i gotujemy aż do wrzenia. Gdy wrze - stawiamy na garnku naszą metalową miskę z białkami i miksujemy przez równe 12 minut. Białka muszą osiągnąć temperaturę 70 stopni. Nie miksujemy dłużej! Jeżeli nie macie termometru cukierniczego, wystarczy, że będziecie przestrzegali czasu 12 minut. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt waniliowy.Miska nie może stać w wodzie w trakcie miksowania, musi być rozgrzewana jedynie przez parę wodną. Garnek w trakcie miksowania ma ciągle stać na gazie (lub czymś co grzeje;)Gotową piankę studzimy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy do wafelków (robimy spiralę z pianki). Na koniec posypujemy kolorowymi kulkami lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!