ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Rybę po grecku robiłam pierwszy raz, pamiętam jej smak z dzieciństwa i myślę, że udało mi się odtworzyć ten wspaniały smak. Jest pyszna, wbrew pozorom dość prosta w wykonaniu i zapewniam Was - nie będziecie zawiedzeni. Idealna na święta. Wpałaszowaliśmy wczoraj z M. całą:)
Tak z innej beczki - jakie macie plany na sobotę? My wyruszamy do kina i na zakupy - zapowiada się fajny dzień:) Tylko czekamy aż Babcia Dota (moja Mamuśka) przyjedzie i przejmie naszego Malucha na kilka godzin:)
Potrzebujemy:
3 marchewki
1 pietruszkę
1 seler
1 cebulę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki pomidorów z puszki (krojonych)
4 filety np. z mintaja
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
natkę pietruszki do przystrojenia
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce z dużymi oczkami (jarzynowej). Przysmażamy przez kilka minut na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Gotujemy aż zmiękną. Cebulę przysmażamy na patelni i dodajemy do warzyw. Jeżeli wygotowała się z nich woda i są miękkie - wyjmujemy liść laurowy (wyrzucamy) i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Filet solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy go na patelni z obydwóch stron, następnie układamy w naczyniu (najlepiej szklanym). Rybę przykrywamy pierzyną z warzyw. Najlepiej smakuje podane po kilku godzinach (gdy się przegryzie), jednak my zjedliśmy od razu po zrobieniu i było pysznie. Można podawać na zimno i na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/ryba-po-grecku-idealna-na-swieta.html