ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię takie straszne wypieki :-) Cóż, w końcu jestem dentystą ;-) Paluszki zrobiłam na wizytę u mamy i bardzo się spodobały! Szwagier już zamówił na piątek kolejną partię. Wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego jeśli szykujecie jakąś imprezę - niekoniecznie Halloween- to na pewno się sprawdzą!
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) miksujemy mikserem i zagniatamy ciasto. Gdy jest ładnie gładkie i jednolite - wstawiamy je do lodówki i zostawiamy na pół godziny. Ja tyle nie czekałam.
Następnie wyjmujemy ciasto i na papierze do pieczenia rolujemy paluszki. Muszą być cienkie, ponieważ w piekarniku jeszcze urosną! Zamiast paznokcia układamy połówkę migdała. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 10 minut.
Studzimy na kratce. W tym czasie robimy krwistą polewę z cukru pudru:
cukier puder
woda (1 łyżka spokojnie wystarczy)
1 łyżeczka soku z cytryny
czerwony barwnik
Mieszamy wszystkie składniki, cukru dosypujemy tyle, żeby lukier był gęsty. Polewamy paluszki, mi z niektórych pospadały paznokcie, dlatego przytwierdziłam je lukrem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/krwiste-paluszki-po-halloween.html