ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na moim profilu na facebooku (zapraszam do polubienia;) pisałam, że gotuję danie podobne do szpinaku cytrynowego, ale w nowym wydaniu. Danie jak najbardziej wyszło i cały wieczór się nim zajadałam. M. niestety nie miał takiej okazji - wrócił z pracy o 22 i był już po kolacji, więc resztka dania czeka na Niego dzisiaj. Przypuszczam, że Synuś też nie pogardzi (gotowałam jak już spał), bo o dziwo, w przeciwieństwie do wielu dzieci, szpinak uwielbia. Zawsze aż mu się uczy trzęsą jak go wcina. Polecam sos śmietanowo szpinakowy z marchewką i groszkiem, podany z makaronem spaghetti.
Potrzebujemy:
1 cebula
400 gram mrożonego szpinaku
1 małą śmietanę kremówkę
3 ząbki czosnku
garść mrożonej marchewki z groszkiem
2 trójkąciki serka topionego
pieprz cytrynowy
kilka kropli soku z cytryny
spora szczypta soli
makaron do spaghetti
Żeby szpinak nie przeszedł słodkim smakiem marchewki, danie musi być dobrze doprawione, wyraziste.
Cebulę drobno kroimy i przysmażamy w rondelku. Dodajemy szpinak, serek topiony i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładamy zmiażdżone ząbki czosnku. Całość gotujemy od czasu do czasu mieszając przez około 20 - 20 minut. Gdy marchewka jest miękka dodajemy śmietanę kremówkę i ewentualnie jeszcze raz solimy. Gotujemy tak 10 minut.
Podajemy z makaronem do spaghetti. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/09/w-nowym-wydaniu.html