Wykonanie
Wczoraj na moim profilu na facebooku (zapraszam do polubienia;)
pisałam, że gotuję danie podobne do
szpinaku cytrynowego, ale w nowym wydaniu. Danie jak najbardziej wyszło i cały wieczór się nim zajadałam. M. niestety nie miał takiej okazji - wrócił z pracy o 22 i był już po kolacji, więc resztka dania czeka na Niego dzisiaj. Przypuszczam, że Synuś też nie pogardzi (gotowałam jak już spał), bo o dziwo, w przeciwieństwie do wielu dzieci,
szpinak uwielbia. Zawsze aż mu się uczy trzęsą jak go
wcina. Polecam sos
śmietanowo szpinakowy z
marchewką i
groszkiem, podany z
makaronem spaghetti.
Potrzebujemy:1
cebula400 gram
mrożonego szpinaku1 małą
śmietanę kremówkę3 ząbki
czosnkugarść
mrożonej marchewki z
groszkiem2 trójkąciki
serka topionegopieprz cytrynowykilka kropli
soku z cytrynyspora szczypta
solimakaron do spaghettiŻeby
szpinak nie przeszedł słodkim smakiem
marchewki, danie musi być dobrze doprawione, wyraziste.
Cebulę drobno kroimy i przysmażamy w rondelku. Dodajemy
szpinak,
serek topiony i
marchewkę z
groszkiem. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i dokładamy zmiażdżone ząbki
czosnku. Całość gotujemy od czasu do czasu mieszając przez około 20 - 20 minut. Gdy
marchewka jest miękka dodajemy
śmietanę kremówkę i ewentualnie jeszcze raz solimy. Gotujemy tak 10 minut.
Podajemy z
makaronem do spaghetti. Smacznego!