Wykonanie
Dwa lata temu szukałam jakiegoś specjalnego dania na Walentynki. Słyszeliście o afrodyzjakach w kuchni? Potrawach, które pobudzają pożądanie? Należą do nich
między innymi
czekolada,
chilli,
cynamon,
pieprz ,
imbir i wiele innych. Ja znalazłam potrawę zawierającą
cynamon,
imbir i
pieprz biały, a do tego niesamowicie smaczną. Ponieważ zostało mi trochę
kurczaka z poprzedniego wpisu, a stanowi on podstawę do tego dania - postanowiłam go wykorzystać.
![](/Data/Images/www.kuchnia-elexis.com\2012_slash_01_slash_walentynkowy-obiad-z-afrodyzjakami/l/-406450196.JPG)
Napiszę Wam przepis na potrawę od podstaw:Potrzebujemy:1 podwójną
pierś z kurczaka1
marchewkę2
jabłka1
gruszkę1
cebulę175 gram
serka mascarpone lub
śmietanę kremówkęSól,
pieprz biały,
imbir,
cynamon,
RyżMożna dodać również
pieczarki pokrojone w plasterki i przysmażone na patelniWykonanie:
Cebulkę,
kurczaka,
jabłka i
gruszkę kroimy w kostkę,
marchewkę w plasterki. Przysmażamy na patelni
cebulę, dodajemy
kurczaka i smażymy aż nie będzie surowy. Dodajemy
marchewkę,
jabłka i
gruszkę i dusimy pod przykryciem przez 7 minut. Następnie dokładamy
serek mascarpone lub
śmietanę kremówkę, doprawiamy dużą szczyptą
imbiru,
cynamonu,
pieprzu białego i
soli. Danie powinno być dość ostre żeby pobudzić zmysły;) Ale jeżeli nie lubicie
ostrego - to musicie z umiarem użyć przypraw.Szybkie, proste i niezwykłe połączenie
kurczaka z
gruszką i
jabłkiem, to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań (i mojego
męża, który "pałaszuje" je w niewyobrażalnym tempie).