Wykonanie
To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań.
Kurczak z
ryżem w sosie z
jabłkami,
gruszkami i
marchewką. Smak tego dania jest zdecydowanie zaskakujący i intrygujący. Z jednej strony
kurczak przyprawiony na ostro, z dużą ilością
pieprzu, z
papryką, a jednak to wszystko jest przełamane słodkimi
owocami,
imbirem i
cynamonem.Tego smaku nie da się opisać, musicie po prostu spróbować.I chociaż danie może z wyglądu jest zwyczajne, naprawdę na długo pozostaje w pamięci.
Potrzebujemy:1 podwójną
pierś z kurczaka2
jabłka2
gruszki2
marchewki250 g
mascarpone1/2 łyżeczki
imbiru1/3 łyżeczki
cynamonuduża szczypta
czarnego pieprzusól do smaku3 łyżki
oliwy z oliwek3 małe słodkie papryczki
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki wraz z pokrojoną w paseczki
papryką, zalewamy
oliwą z oliwek, dodajemy sporo
pieprzu,
cynamon,
imbir i szczyptę
soli. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki
marchewki.Obieramy
jabłka i
gruszki i kroimy w kostkę.Na patelni przysmażamy
kurczaka do momentu aż się mocno zarumieni. Wlewamy 1/2 szklanki
wody, dodajemy
marchewkę i dusimy na dużym ogniu do miękkości
marchewki. Od czasu do czasu mieszamy.Gdy
marchewka jest miękka, dodajemy
jabłka i
gruszki, wlewamy kolejne 1/2 szklanki
wody i dusimy przez 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy
mascarpone i gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Podajemy z ugotowanym
ryżem. Smacznego!