ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Kurczak z ryżem w sosie z jabłkami, gruszkami i marchewką. Smak tego dania jest zdecydowanie zaskakujący i intrygujący. Z jednej strony kurczak przyprawiony na ostro, z dużą ilością pieprzu, z papryką, a jednak to wszystko jest przełamane słodkimi owocami, imbirem i cynamonem.
Tego smaku nie da się opisać, musicie po prostu spróbować.
I chociaż danie może z wyglądu jest zwyczajne, naprawdę na długo pozostaje w pamięci.
Potrzebujemy:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 jabłka
2 gruszki
2 marchewki
250 g mascarpone
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
duża szczypta czarnego pieprzu
sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 małe słodkie papryczki
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki wraz z pokrojoną w paseczki papryką, zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy sporo pieprzu, cynamon, imbir i szczyptę soli. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki marchewki.
Obieramy jabłka i gruszki i kroimy w kostkę.
Na patelni przysmażamy kurczaka do momentu aż się mocno zarumieni. Wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy marchewkę i dusimy na dużym ogniu do miękkości marchewki. Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy marchewka jest miękka, dodajemy jabłka i gruszki, wlewamy kolejne 1/2 szklanki wody i dusimy przez 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy mascarpone i gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/02/pyszny-kurczak-w-sosie-na-sodko.html