Wykonanie
1 kg dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)2 łyżki
oliwy1 średnia
marchewka1
cebula1
jabłko½ łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
imbiru¼ łyżeczki
cynamonu1 l domowego
bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka
mąki ryżowej do zagęszczeniaświeżo zmielony
czarny pieprzsól5 łyżek
śmietany (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)5 łyżek prażonych pestek dyni
porcja dla 5 osóbBezglutenowyZawiera:
NabiałPestki dyni, można zastąpić prażonymi
płatkami migdałów.1.
Dynię pokrój w kostkę,
cebulę posiekaj,
marchew pokrój w 0,5 cm plastry, a
jabłko obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w grubą kostkę. 2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej
oliwę. 3. Wrzuć do niego
cebulę,
jabłko,
marchew,
dynię oraz
przyprawy:
gałkę muszkatołową,
imbir i
cynamon. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Wlej
bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż
dynia będzie miękka – około 15 minut. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. 6. Do kubeczka przelej kilka łyżek zupy i rozprowadź w niej łyżkę
mąki ryżowej. 7. Przelej wszystko do garnka, zamieszaj i zagotuj. 8. Na koniec dopraw
solą i
pieprzem. 9. Gorącą zupę rozlej do mieseczek. Do każdej porcji dodaj łyżkę gęstej
śmietany i łyżkę prażonych pestek z dyni.
Puszyste naleśniki
cynamonowe z
gruszkami i
orzechamiKluski śląskie z
indykiem w
sosie pieczarkowym