ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

nazwa

Wykonanie

1 kg dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
2 łyżki oliwy
1 średnia marchewka
1 cebula
1 jabłko
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka mąki ryżowej do zagęszczenia
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
5 łyżek śmietany (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
5 łyżek prażonych pestek dyni
porcja dla 5 osób
Bezglutenowy
Zawiera:
Nabiał
Pestki dyni, można zastąpić prażonymi płatkami migdałów.
1. Dynię pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, marchew pokrój w 0,5 cm plastry, a jabłko obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w grubą kostkę. 2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 3. Wrzuć do niego cebulę, jabłko, marchew, dynię oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir i cynamon. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż dynia będzie miękka – około 15 minut. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. 6. Do kubeczka przelej kilka łyżek zupy i rozprowadź w niej łyżkę mąki ryżowej. 7. Przelej wszystko do garnka, zamieszaj i zagotuj. 8. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 9. Gorącą zupę rozlej do mieseczek. Do każdej porcji dodaj łyżkę gęstej śmietany i łyżkę prażonych pestek z dyni.
Puszyste naleśniki cynamonowe z gruszkami i orzechami
Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym
Źródło:http://bezokruszka.pl/zupa-krem-zdyni