Wykonanie
Znacie smak
kurczaka z
imbirem i cynamonem? Przyznacie, że już sama nazwa jest zapowiedzią intrygujących doznań, co dobitnie potwierdzają
kubki smakowe podczas degustacji.To niebanalne połączenie odkryłam jakiś czas temu na przyjęciu u przyjaciół.
Sałatka, którą zaserwowała gospodyni wyglądała i smakowała bardzo oryginalnie. Ja zaadaptowałam ją na potrzeby dania obiadowego.
Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka1
mieszanka warzyw (mogą być mrożone)1 łyżka
imbiru1 łyżka
cynamonu1 łyżka
curry1 łyżka
kurkumapieprz ziołowy (do smaku)
sól, (do smaku)400 g
ryż2-3 łyżki
oliwy z oliwekwodaGotujemy
ryż w posolonej wodzie, pod koniec dodając
kurkumę.
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z
imbirem,
cynamonem i
curry, delikatnie przyprawiamy
pieprzem i
solą. Wykładamy na rozgrzaną
oliwę i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy warzywa, w miarę potrzeby podlewamy delikatnie
wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.I tylko tyle potrzeba, by cieszyć się niebanalnym smakiem szybkiego obiadu:)