Wykonanie
Mój sposób na smaczny, szybki i prosty obiad. Lubię takie rozwiązania, zwłaszcza że za każdym razem możemy otrzymać inny smak, wystarczy zmienić warzywa,
mięso albo sos.
Składniki:
pierś z kurczakamieszanka warzyw orientalnych
mleko kokosowe1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
kurkumyok. 1 łyżeczki
papryki słodkiej wędzonejłyżeczka czerwonej pasty
currysól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekryżMleko kokosowe, jeszcze w puszce, doprawiłam
curry,
kurkumą i
papryką słodką.Pierś pokroiłam w średnią kostkę, zalałam połową
mleka kokosowego i dodałam odrobinę
oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszałam, tak aby wszystkie kawałki były pokryte
mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę (jeśli nie mamy za dużo czasu może być na 15-20 minut).Po tym czasie gotowe
mięso przełożyłam na patelnie i podsmażyłam z każdej strony przed ok. 20-25minut. Do pozostałej połowy
mleka dodałam pastę
curry i dokładnie wymieszałam.Do
kurczaka dodałam
mieszankę warzyw i po 10 minutach dodałam resztę
mleka kokosowego. Wedle uznania możemy doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i zostawiłam na 5minut.Po tym czasie dodałam ugotowany
ryż (
ryż gotowałam o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu). I podsmażamy przez ok.5 minut, tak aby
ryż wchłonął część sosu.I gotowe.Smacznego :)