Wykonanie
Na opakowaniu
serka mascarpone znalazłam ciekawy przepis na
kurczaka. Oczywiście zmodyfikowałam go, uwielbiam improwizować w kuchni:) Przepis miałam dodać wczoraj, ale laptop postanowił, że nie będzie współpracował - przepalił się zasilacz i przy okazji...wysadził korki na całej klatce. W domu ciemno, dziecko śpi (na szczęście), a ja nie mam latarki, o świeczkach nie mówiąc. Ale dałam radę! I oto jestem z kolejnym pysznym przepisem.
![](/Data/Images/www.kuchnia-elexis.com\2012_slash_01_slash_kurczak-z-pieczarkami-w-mascarpone/l/1731213176.JPG)
Potrzebujemy:podwójną
pierś z kurczaka250 g
serka mascarpone400 g
pieczarekcebulę3 ząbki
czosnkumakaron (z
ryżem też jest pyszne)trzy łyżki
śmietany kremówkisól,
pieprz czarny,
pieprz białyCebulę,
pieczarki i
kurczaka kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni - najpierw samą
cebulę, następnie dodajemy do niej
pieczarki, dusimy kilka minut i na koniec dodajemy
kurczaka.
Czosnek rozgniatamy i dodajemy, całość przyprawiamy
solą i
pieprzem. Chwilę dusimy i dokładamy
serek oraz
śmietanę i gotujemy co chwilę mieszając . Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Podajemy z
makaronem lub
ryżem, smacznego!:)
![](/Data/Images/www.kuchnia-elexis.com\2012_slash_01_slash_kurczak-z-pieczarkami-w-mascarpone/l/326626354.JPG)
P.S. Otrzymałam nagrodę za udział w konkursie z bloga Studenciwkuchni.blogspot.com za co bardzo dziękuję! Młynki są wspaniałe:)