Wykonanie
Smaczne. pożywne danie, idealne na szybki obiad. Przepis , który powstał pod wpływem chwili, z zapasów dostępnych w lodówce. A że tego dnia zapasów było niewiele, tzn.trochę za mało
mięsa, ale za to duuużo
grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)Składniki:- 500g boczniaków- 250-300g
pieczarek- ok.250g
piersi z kurczaka- 250g
mascarpone- 1 większa
cebula-
oliwa z oliwek lub
olej kokosowy do smażenia-
sól, świeżo mielony
pieprz-
rozmaryn (świeży lub suszony)- suszony
czosnek (nie trzeba)- dowolny
makaronWszystkie
grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, w dwie osobne miski. Na patelni/w garnku rozgrzać trochę
oliwy lub
oleju kokosowego i podsmażyć boczniaki. Posolić, posypać świeżo mielonym
pieprzem i przełożyć do miseczki.Następnie na patelni podsmażyć na
oliwie lub
oleju pokrojoną w większą kostkę
cebulę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi od
kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym
czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej
pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu
wody (którą puszczą
pieczarki) doprawiamy danie
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy
rozmarynem, mieszamy.
Na końcu dodajemy
serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z
makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym.Najlepiej wymieszać
makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze.
Smacznego ;-)