Wykonanie
Gorąco okrutnie, ale jeść trzeba, niezależnie od temperatury, po pysznym chłodniku
ogórkowym, dzisiaj coś konkretniejszego, wszak na dworze już tylko 29"C. Wręcz chłodno przy wczorajszych 40"C. Dzisiaj coś szybkiego i baaardzo smacznego. Duuużo
grzybów,
kurczak,
mascarpone, świeże
zioła (
tymianek i
rozmaryn), ulubiony
makaron, do tego
cebula z
czosnkiem i mamy przepyszny, w miarę szybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę
mleka kokosowego, które nadało całości lekko orientalnej nuty. Wyszło lekko i przepysznie... :-)Z podanych składników przygotujecie danie dla 6-8 osób.Składniki:- 600g
kurek- 250g
pieczarek- 500g
piersi z kurczaka- 1 bardzo duża
cebula lub 2 średnie- 2 ząbki
czosnku- 250g
mascarpone- 2-3 łyżki
mleczka kokosowego-
sól, świeżo mielony
pieprz-
rozmaryn i
tymianek (u mnie świeże: 2 łodygi
rozmarynu i ok.2-3 łyżki pokrojonego
tymianku)- ulubiony
makaron (u mnie 500g)-
olej kokosowy i
masło klarowane-
szczypior do posypania gotowego dania (nie trzeba)
Kurki dokładnie wymyć (najlepiej w wodzie z dodatkiem
soli- idealnie się domywają) i obgotować, u mnie ok.10 minut.Na patelni rozgrzać
masło i
olej kokosowy, wrzucić pokrojoną
cebulę, lekko posolić i podsmażyć do miękkości. Pod koniec dodajemy obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, mieszamy.
Do podsmażonej
cebuli z
czosnkiem wrzucamy
kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy.
Wsypujemy świeży
rozmaryn (igiełki oderwane z łodyżek) oraz
tymianek pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski
pieczarki i kilka minut podsmażamy.
Dodajemy obgotowane
kurki, doprawiamy
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem.
Na końcu dodajemy
mascarpone i
mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki
wody z gotującego się
makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą
wodę).
Do
sosu grzybowego z
kurczakiem dorzucić ugotowany
makaron i całość wymieszać przed podaniem.Można posypać pokrojonym
szczypiorem.
Smacznego ;-)